Przyjemność z gotowania. Gra wstępna!

Przyjemność z gotowania. Gra wstępna!

Aneta Boritzka

Tekst Aneta Boritzka

09/05/2022

Przyjemność z gotowania – Klaudia Dąbrowska 

Samo gotowanie tak naprawdę może być jak dobra gra wstępna. Jeżeli przygotowany posiłek wyjdzie nam naprawdę smaczny wpływa na nasz ośrodek mózgu przyjemności. Można również go nazwać szlakiem przyjemności — znany jako mezolimbiczny szlak dopaminergiczny. Jeśli zatem to, co gotujemy jest dla nas smaczne  – czujemy przejmność. 

Przyjemność z gotowania – gra wstępna

Niezależnie czy gotujemy wspólnie z kimś, bądź po prostu dla kogoś – to jest świetny pomysł na wspólne spędzanie czasu.

Jeżeli stoimy przy blacie, my kobiety już wykonujemy „jakieś ruchy” i to może być takie zachęcające dla faceta. Chociażby różnymi gestami przy blacie. Kuchnia przecież nie jest tylko od gotowania. W kuchni naprawdę może być jeszcze ciekawiej. Niech tylko zadziała nasza kreatyność i wyobraźnia.

Zapachy w kuchni – przyjemność z gotowania

Kuchnia bez wątpienia kojarzy nam się z róznymi zapachami. Przygotowując posiłki wprost wydobywają się z niej afrodyzjaki. Dosłownie TAK JEST! – Niektóre zapachy działają jak afrodyzjak (a też niektóre przyprawy wzmagają libido jak lubczyk – warto zapamiętać).

Każdy facet uwielbia dobrze zjeść i to jeszcze w miłym towarzystwie.

Smaczny posiłek nas relaksuje. Jeżeli jesteśmy zrelaksowani, a nie spięci – tym bardziej nabieramy ochotę na różne figle. Gotowanie – to sama przyjemność – zdecydowanie mnie odpręża (śmiech).

Przyjemność z gotowania – mój sposób na relaks

Można odczuwać przyjemność z gotowania — jeżeli oczywiście ma się do tego odpowiednie nastawienie. Inaczej jest jeśli gotowanie traktujemy jako przykry obowiązek.

„..że muszę po prostu cokolwiek wrzucić do gara, żeby wypełnić swój brzuch czymkolwiek”— to wówczas mija się z celem.

Kwestia jest również tego:  ile możemy poświęcić czasu na to gotowanie. Nie zawsze mamy czas, by spedzić długie godziny w kuchni. Ale od czasu do czasu, możemy wygospodarować sobie przestrzeń na tą chwilę przyjemności dla siebie i dla partnera.

Gotowanie jest pewnym elementem wspólnoty rodzinnej. Gotowanie jak i spożywanie wspólnego posiłku – zbliża członków rodziny do siebie. Nie każdy  z nas lubi i potrafi gotować, ale samo docenienie pracy i czasu drugiej osoby jest równie wartościowe.

gotowanie - kuchnia włoska

Ulubiony posiłek – Naleśniki gryczane z dżemem 

Uwielbiam naleśniki gryczane z dżemem. Jest to niezwykle prosty a zarazem smaczny posiłek. Łączny czas przygotowania posiłku to zaledwie 20 min.

Przepis na naleśniki gryczane znajdziesz – tutaj.

Ten posiłek wyjątkowo zasmakował mojemu partnerowi. Niby taka prosta rzecz, a stanowi wspaniały element naszego wspólnego śniadania. Uwielbiamy razem celebrować małe chwile przyjemności. Możemy wspólnie zjeść poranny posiłek,  napić się kawy i porozmawiać ze sobą — dla mnie jest to wyjątkowy czas. Wyjątkowy początek nowego dnia.

Co najczęściej lubię gotować? Kuchnia włoska  

Ja zdecydowanie jestem zakochana w kuchni włoskiej. Pomidorki przygotowywane na 1000 różnych sposobów i absolutnie w mojej kuchni nie znajdziesz koncentratu pomidorowego. To według mnie psuje cały smak, nie rozumiem jak można go dodawać do czegokolwiek. Koncentrat pomidorowy Pudliszki— to nie pomidor. Uwielbiam: świeże pomidory, świeże zioła – zdecydowanie kojarzone z kuchnią włoską.

I ta prostota dań, które wydobywają niesamowite smaki i zapachy – jak chociażby sałatka caprese (pomidor, mozarella, zioła i oliwa).

Niedawno odkryłam niesamowite danie: cacio e Pepe – danie składa się tylko z trzech składników (makaron, pieprz, oliwa) – a sam smak jest boski!

Jakich przypraw nie może mi zabraknąć w kuchni? Świeża bazylia i czosnek – u mnie to podstawa! Wiem, że czosnek to warzywa, ale mi zdecydowanie służy jako przyprawa.

Pamiętajmy, że do dodawania różnych ziół i przypraw — trzeba zachować należytą kolejność.

Czosnek zdecydowanie dodajemy na samym początku tworzenia naszego dania, a bazylię z kolei na sam koniec, bo tylko wtedy odczujemy pyszne olejki eteryczne, które się w niej znajdują.

Gotowanie to moja pasja!

Gotowanie to taki wypełniacz mojego czasu. Gotowanie zdecydowanie mnie odpręża i relaksuje.

Ktoś lubi biegać, ktoś lubi czytać książki, a ja po prostu uwielbiam gotować.

Uwielbiam gotować dla kogoś — sprawia mi to dużą przyjemność. Zdecydowanie rządzę w mojej kuchni. 

Related Articles

Related

O autorze

Aneta Boritzka

Kieruje się przekonaniem, że każdy ma możliwość kształtowania swojego życia i decydowania o jego jakości – każdy ma szansę w pełni wykorzystać posiadane zasoby i osiągnąć zamierzone cele. Sama podróż do wyznaczonego celu jest niesamowitą przygodą. - Aneta Boritzka

Cytat

„Czy wiesz, że homar, gdy wyrasta ze starego pancerza, znajduje najcięższy głaz w okolicy i wsuwa się pod niego, wykonując niewielki podkop? Po chwili czuje na własnym ciele presję tak nieprzyjemną, że jest bliski śmierci. Ten ból jest jednak konieczny, by zniszczyć stary pancerz i dać możliwość powstania nowemu, który będzie pasował do obecnych rozmiarów skorupiaka.” – To nie są moje słowa, to słowa Jolanty Pieli, która doskonale opisuje konieczność wychodzenia poza strefę komfortu.

Gdybym mogła dać sobie tylko jedną radę sprzed kilku lat byłoby nią:

„Przestań się bać, rób to, o czym marzysz, to, co jest dla Ciebie ważne”